中之島 香雪美術館

今後の開催予定

聖徳太子 ―時空をつなぐものがたり―
聖徳太子像・聖徳太子絵伝 修理完成記念 特別展

Special Exhibition
Visions of Prince Shōtoku, Tales Connecting Time and Space
Commemorating the Restoration of Portrait of Prince Shōtoku as a Paragon of Filial Piety and Illustrated Life of Prince Shōtoku

2020年10月31日(土)~12月13日(日)
October 31 - December 13, 2020

みどころ

聖徳太子は、日本という国の基礎を築いた優れた政治家であるだけでなく、日本仏教の黎明を導いた実質的な開祖として、尊崇と敬愛の対象であり続けてきました。本展では、聖徳太子にまつわる美術作品をとおして、時空を超え変貌を遂げていく太子のものがたりと、太子信仰を支えに現在まで伝えられた作品の移動のものがたりをたどります。さらに、香雪美術館が所蔵する作品の修理をクローズアップし、現在のわたしたちが未来へとつなぐものがたりも紹介します。

Prince Shōtoku has been worshipped and revered in Japan for generations as both a statesman who established the foundation of Japan and the founder of Japanese Buddhism. Through artworks related to the prince, this exhibition explores legends of Shōtoku that have transcended time and space, and examines how the objects associated with devotional cults of this eminent figure changed hands over time. Also highlighted are the restoration treatment of the Shōtoku works from the Kosetsu Museum of Art and stories of how we are connected the future.

「日本博」プログラムとして

この展覧会は、「日本博」の事業「我が国の美術工芸品等修理の技と自然の原材料を活かした伝承・活用事業-国宝重要文化財(美術工芸品)保存修理成果の現地公開-」の一つです。”聖徳太子”をテーマに、過去から現在へ、現在から未来へと連綿と伝えられていく「日本の美」を発信します。

重要文化財「聖徳太子像」(鎌倉時代、14世紀) 香雪美術館
Important Cultural Property, Kamakura period, hanging scroll; ink, color and gold on silk, Kosetsu Museum of Art
「聖徳太子絵伝」(鎌倉~南北朝時代、14世紀) 香雪美術館
Illustrated Life of Prince Shōtoku (scroll 2)